Det blir ikke bedre enn en deilig pasta rett, og spaghetti carbonara er blant manges favoritter. Det er en klassiker innenfor det italienske kjøkken, sammen med Spaghetti Bolognese, som har en rik og lang historie. Hvis du ønsker å spise en skål med retten, så finnes det mange italienske restauranter du kan spise på, du kan også prøve å lage den selv, eller hva med å fly ned til Roma og få den laget av ekspertene?

Sistnevnte er nok det vi alle ønsker mest, og det finnes uendelig med fantastiske mat- og kulturopplevelser i landet. Du kan blant annet dra på trøffeljakt, plukke dine egne olivener og lage olje, eller oppleve Trevifontenen og Colosseum i vakre Roma, det vil uansett bli en kulturferie du sent vil glemme. La oss først se på historien om spaghetti carbonara.

1800-tallets pastarett

Ettersom retten har blitt laget i årrekker, er det ingen som er helt sikre på hvor oppskriften og navnet kommer fra, men mange mener den oppstod i regionen Laizo, i midt-Italia. Spaghetti carbonara ligner også flere ander italienske pastaretter, for eksempel Pasta alla Gricia og Pasta Cacio e Uova. Disse rettene er dokumentert helt tilbake til 1839 og mange mener at de kan ha vært navnet til spaghetti carbonara før andre verdenskrig. Ordet ‘carbonara’ er avledet fra ‘carbonaro’, det italienske ordet for kullbrenner. Flere tror derfor at retten ble laget som et solid og mettende måltid for kullarbeidere.

Slik lager du spaghetti carbonara

Nå som du har lest så langt, har du nok vann i munnen og gleder deg til å lage retten selv. Det er ikke så vanskelig å lage, og med litt øvelse vil pastaen sende deg rett til travle og vakre Roma med kun en bit. Det aller første du starter med er å koke pastaen, som skal tilbedes i moderat saltet, kokende vann. Deretter er det selve sausen som står for tur, der du starter med å steke guanciale i en panne. Guanciale er et herdet italiensk kjøttprodukt av svin, som er klassisk for retten.

Hell av pastavannet og sett gryten av varmen. Tilsett så en blanding av rå egg, revet Pecorino romano og en god mengde kvernet, sort pepper. Så tilsetter du den varme guancialen og du vil ha en deilig, kremet saus med kjøttbiter spredd utover. Retten serveres normalt med sphagetti. Noen bruker hele egget, andre kun eggeplommen, men en blanding av de to blir også brukt. Hvis du ikke har Pecorino romano kan du erstatte det med parmesan. Du kan også bruke bacon eller spekeskinke istedenfor guanciale.

Italiensk aften

Nå som du vet hvordan man lager spaghetti carbonara, kan du jo invitere venner og familie til en ekte, italiensk aften. Pastaretten kan kombineres med en deilig, italiensk rødvin, hjemmelaget brød og med hvit- og rød-rutete duk. Finn også frem litt italiensk musikk og server bruschetta til foret og tiramisu til dessert. Du vil uten tvil imponere gjestene dine, og det er ingen som kommer til å gå sultne hjem denne kvelden, det er helt sikkert.

Buona fortuna!