Vi i Folkets Matblogg er alltid på jakt etter matlagingsmetoder og oppskrifter som gjør det enklere for folk flest å lage god snaddermat fra bunnen av. Da vi først fikk høre om airfryere ble vi litt skeptiske. Er det faktisk slik at en airfryer kan lage like god mat som en tradisjonell frityrkoker eller stekeovn? Dette måtte vi undersøke nærmere. Vi fikk anbefalt merket Cosori Airfryer fra en venn som er en ihuga airfryer-fan, og skaffet oss modellen Cosori Premium Airfryer som blir regnet for å være blant toppmodellene på markedet. I de neste avsnittene kan du lese om erfaringene vi har gjort oss etter å ha laget en rekke forskjellige matretter i airfryeren de siste månedene.

Hva er en airfryer?

Nysgjerrig på hvordan en airfryer faktisk fungerer? Før vi begynner å gå inn i detaljer om selve produktet Cosori Premium skal vi gå igjennom hvilke typer egenskaper du kan forvente deg av en airfryer. Selv om mange etter hvert begynner å bli kjent med airfryere, er det jo tross alt en ganske ny type kjøkkenmaskin for mange. Cosori Premium ligger helt i tetsjiktet når det gjelder anbefalinger på ledende nettsteder som Forbes, og ble dessuten Airfryer best i test på Teguide.no. Det var derfor med stor forventning vi begynte å tilberede våre første airfryer-retter.

Hvordan skjer stekeprosessen?

I motsetning til en tradisjonell frityrkoker hvor du dypper maten i kokende olje, bruker du minimalt med olje når du benytter en airfryer. Hvordan er dette mulig? Airfryere benytter intens luftsirkulasjon i kombinasjon med veldig høy varme via varmeelementet slik at maten blir luftfritert. Siden maten ligger i en kurv vil varmluften komme til fra alle kanter slik at alle overflatene blir fritert på samme måte som når den kokende oljen omgir maten når du benytter en tradisjonell frityrkoker.

Er det sunt å spise mat fra en airfryer?

Faktisk kan du regne med en reduksjon i fettinnholdet på maten med så mye som 90% når du benytter et kvalitetsprodukt som Cosori Airfryer. Hvordan er dette mulig? I prinsippet trenger du egentlig ikke å bruke noe olje som helst, men vi anbefaler å spraye maten med litt olje for å oppnå best mulig smak og konsistens. En spiseskje olje på 1 kg hjemmelaget pommes frites laget av bunnen er naturligvis mye sunnere og mindre kaloririkt enn 1 kg med frityrstekt pommes som er dyppet og kokt i olje. Når du benytter en tradisjonell frityrkoker vil oljen trenge mye lenger inn under overflaten på maten slik at du får i deg mye mer fett sammenliknet med en airfryer hvor du får en tynn og sprø konsistens på utsiden.

Kan man lage tradisjonell mat fra bunnen av i en airfryer?

Du tenker kanskje at en airfryer er kun for hurtigmatretter som pommes frites? Dette kunne ikke være lenger fra sannheten. En modell som Cosori Premium Airfryer blir faktisk levert med så mange som 11 forskjellige funksjoner dedikert til en lang rekke ulike retter og tilberedningsmetoder. Ja, du kan faktisk lage alt fra biff og fisk til kaker og brød i en airfryer. Mulighetene er uendelige. For vår familie har Cosori Airfryer blitt den meste brukte kjøkkenmaskinen, fordi alle forhåndsprogrammene gjør det såre enkelt for alle å lage deilig mat fra bunnen av.

Ja, til og med tenåringsbarna klarer å sveive i sammen gode og sunne retter laget fra bunnen av. Fra å begrense seg til å steke frossenpizza og bestille takeaway synes barna faktisk det er kult å lage skikkelig mat etter at vi fikk oss airfryer. Ikke bare er det enkelt å lage veldig god mat i en Cosori Airfryer, men det går også mye kjappere på grunn av den intense varmluften som effektiv steker maten raskt. Derfor kan du forvente deg kjapp og enkel mat fra en airfryer, samtidig som den er sunn og god med lavt fettinnhold.

Hva slags retter kan man lage i en airfryer?

Før vi fikk oss Cosori Airfryer trodde vi alltid at dette var en type kjøkkenmaskin som begrenset seg til å lage noen få retter som pommes frites og fiskepinner. Vi skjønte raskt at dette er en mye mer allsidig maskin som lar seg benyttes til utrolig mange forskjellige retter. Først, la oss begynne med de automatiske forhåndsinnstillingene som lar deg lage et stort antall retter uten å måtte tenke på oppskrifter:

 • Kylling
 • Fisk
 • Frossen mat
 • Grønnsaker
 • Rotgrønnsaker
 • Pommes frites
 • Biff
 • Reker
 • Bacon
 • Brød
 • Dessert

Alt du trenger å gjøre for å sikre deg et optimalt stekeresultat på disse rettene er å trykke på den dedikerte knappen for hver enkelt rett. Har du lyst på bacon til frokost? Synes du det er vanskelig å få riktig konsistens ved å bruke stekepanne? Legg i stedet baconskivene i frityrkurven på airfryeren og trykk på bacon-knappen på berøringsdisplayet. Når du hører plinget fra alarmen kan du åpne skuffen og du får nydelige sprøstekte baconskiver som du enkelt fisker ut av frityrkurven og kan legge på tallerkenen. Stort enklere enn dette kan det ikke få blitt. Og ønsker du baconet litt sprøere kan du enkelt forlenge steketiden med et par minutter.

Hva med å finne oppskrifter til Cosori airfryer

Du tenker kanskje at det blir komplisert og vanskelig å finne frem til gode airfryer oppskrifter? I utgangspunktet kan du benytte favorittoppskriftene dine på en airfryer, men det er viktig å huske at maten blir kjappere stekt så det anbefales ofte å redusere temperatur og steketid sammenliknet med en tradisjonell stekeovn. Når du kjøper en Cosori Premium Airfryer får du en egen norsk kokebok med på kjøpet med airfryer retter i tillegg til en gratis app med 100 retter hvor du også enkelt kan tilpasse dine egne favorittretter.

Airfryer oppskrifter

Som tidligere nevnt har vi benyttet Cosori Airfryer over en periode på flere måneder, og vi har kommet frem til noen favorittoppskrifter som vi virkelig har sansen for. Her er våre topp 5 retter:

 1. Stekt kylling med urter og hvitløk: Dette er en rett som gir perfekt sprøstekt stekeskorpe på kyllingen samtidig som den blir gjennomstekt på innsiden og beholder en saftig god smak. Dette er en rett som tar kun 20 minutter å lage, og alt du trenger å gjøre er å trykke på kylling-knappen så lager maten av seg selv.
 2. Hjemmelaget pommes frites: Før klarte vi aldri å få skikkelig dreisen på pommes frites. Potetene ble ofte ikke skikkelig sprøstekte, eller vi stekte de for mye eller brukte for mye fett. Resultatet var at vi som regel tydde til fabrikkproduserte frosne pommes frites varmet opp i stekeovnen. Etter at vi fikk oss Cosori Airfryer har vi endelig klart å mestre sprøstekt hjemmelaget pommes frites. Etter å ha kuttet opp potetene lar vi de ligge 15 minutter i kaldt vann før vi tørker deg og sprayer dem med ca. en spiseskje sunn matolje. Deretter forvarmer vi airfryeren til 195°C og justerer steketiden til 28 minutter før vi trykker på pommes-knappen. Når du hører plinget fra alarmen er maten ferdig, og vips så har du nydelige sunne og sprøstekte pommes frites som du kan nyte med veldig god samvittighet.
 3. Taco med panert fisk: Som hos mange andre familier er fredagstacoen et fast innslag som må på plass. Vi kjørte lenge standardversjonen med stekt kjøttdeig, salsa og rømme, men etter at vi fikk oss airfryer fikk vi øynene opp for taco med fisk. Ved å bruke ferdiginnstillingen «Sjømat» får du nydelige sprøstekte fiskestrimler som passer perfekt sammen med ferske tortilla lefser sammen med litt grønnsaker, lime og tartarsaus. Her har airfryeren nok en gang bidratt til at familien har kommet inn på et sunnere spor i matveien.
 4. Krabbekaker: Vi er store tilhengere av det meste innen sjømat i familien, og det var derfor med stor forventning vi prøvde ut oppskriften på krabbekaker. Dette er en rett som tar litt tid å forberede, men med en steketid på kun 8 minutter er dette en oppskrift hvor airfryeren virkelig kommer til sin rett. Her får du et nydelig stekeresultat samtidig som krabbekakene blir gjennomstekte og saftige.
 5. Kanelboller: Kanelboller har lenge vært en stor favoritt i familien, og vi var derfor nysgjerrige på hvordan Cosori Premium ville takle en av våre mest likte bakevarer. Vi fulgte oppskriftsboken som følger med Cosori og fulgte instruksene til punkt og prikke. Resultatet var nydelige kanelsnurrer, utrolig ferske og mye med en fantastisk brunstekt overflate nøyaktig slik vi er vant til fra en vanlig stekeovn. Forskjellen var at det gikk mye kjappere å lage denne oppskriften i en airfryer, noe som har gjort at vi lager kanelsnurrer både titt og ofte.

All oppskriftene som vi har nevnt i denne bloggposten er omtalt i detalj i Cosori Premium sitt oppskriftshefte som du får gratis med på kjøpet.

5 grunner til å velge Cosori Airfryer

 1. Enkelt grensesnitt: Med hele 11 forhåndsinnstillinger får du enkel tilgang til å lage mange flere retter enn med en standard airfryer som ofte bare kommer med 4-5 innstillinger. Menyen er dessuten veldig enkel å betjene når det gjelder å justere temperatur og steketid.
 2. Enkel rengjøring: Til forskjell fra mange andre airfryere har Cosori Airfryer deler som enkelt lar seg fjerne fra beholderen slik at du kan vaske de separat i en oppvaskmaskin. Dette gjør at rengjøringen er ferdig i en fei, uten irriterende kriker og kroker som du må vaske inne i selve kjøkkenmaskinen.
 3. Stor kapasitet: Det er viktig å velge en modell som har stor kapasitet slik at du slipper å steke maten i flere omganger. Ved å kjøpe en stor modell som Cosori Premium trenger du dessuten ikke fylle den stappfull hver gang du bruker den, noe som gjør at du også får bedre luftsirkulasjon rundt alle overflatene slik at maten blir jevnere stekt.
 4. Utrolig bra smak på maten: Vi hadde ikke forventet at maten skulle smake så godt som den gjorde med Cosori Premium. Vi ble rett og slett skikkelig overrasket. Fra å være vant til å spise usunne fabrikkproduserte frosne pommes frites spiser vi nå deilige sprøstekte hjemmelagede pommes frites. Mye sunnere og mye mindre kaloriinnhold.
 5. Rask og effektiv matlaging: Vi merket fort at Cosori Premium er en modell som blir levert med en kraftig vifte og varmeelement. Det går mye kjappere å lage maten enn i en tradisjonell stekeovn, noe som passer perfekt for oss som er en familie som er mye på farten og kommer hjem til forskjellige tider. Her går det skikkelig raskt unna i svingene når det gjelder å lage god mat fra bunnen av, og dessuten blir maten veldig god når du varmere den opp. Mye mye bedre enn mat varmet opp i mikrobølgeovn.

Hva er det viktig å være oppmerksom på med Cosori Premium?

Det er et par viktige ting å huske på når det gjelder bruk av airfryer. For det første blir temperaturen veldig høy, så det er viktig å ikke ta på noen av varmeelementene når du tar ut maten. Her at Cosori Premium gjort det veldig enkel ved at du kun trenger åpne en skuff med hjelp av et håndtak på utsiden. Maten kan deretter tømmes over på en tallerken eller et serveringsfat før du lar maskinen og alle delene kjøle seg ned i minst 15 minutter. Når det gjelder airfryere generelt er det dessuten veldig viktig å huske på at du ikke må fylle matkurven for full. Siden maten blir luftfritert betyr dette at overflatene også må få tilgang til luft. Dersom matkurven er fylt til randen og du presser sammen ingrediensene blir det vanskeligere å få til jevn steking på alle overflatene. Det er derfor viktig å sørge for godt med luft og dessuten riste kurven med jevne mellomrom. Igjen gjør Cosori dette veldig enkelt ved at du får beskjed når du må riste kurven.

Konklusjon

Som du kanskje skjønner, var innkjøpet av Cosori Premium en skikkelig positiv opplevelser for oss. I vår airfryer test har vi fått prøvd ut en rekke forskjellige retter, og det er ikke tvil om at dette er et utrolig allsidig produkt som du kan bruke til å tilberede veldig mange forskjellige typer mat. Vi har begynt å lage mange flere kanelsnurrer siden det er så lett å tilberede, men til gjengjeld har vi kuttet kraftig ned på fettinnholdet fra ferdiglagde produkter som pommes frites og fiskepinner. Alt i alt er dette et produkt som vi varmt kan anbefale, og som du kan være sikker på at du kommer til å få mye glede av.