På Bryggen i Bergen kan du kjøpe fersk fisk, lokalproduserte grønnsaker og andre kulinariske skatter. Det er ikke uten grunn at turister valfarter til dette stedet. Det som i dag er en viktig turistattraksjon med inntjening forbeholdt noen få tilbydere, var historisk et arnested for fiskerihandelen i Norden.

Hansaby

Helt siden 1400-tallet har Bergen fungert som en slags «hovedstad» for fiskere. Noen kom sør fra Europa, andre kom nord fra Nord Norge. Med sine 10 000 innbyggere var Bergen lenge en av Nordens tettest befolkede byer. Flere tyskere, hanseaterne fra Nord Tyskland, slo seg ned i byen. Dette preget både handel, språk, kultur og arkitektur.

Aksjer fiskeri

Fiskerinæringen har vært stor i dette området. I denne smeltedigelen av forretningsfolk, oppsto fiskerier som Lerøy.

Nyt et måltid på Bryggen

Skal du turen innom Bergen, enten det gjelder jobbreise eller fritidsreise, er et tur innom Bryggen et must. Unn deg et besøk på legendariske Bernhard Torghandel – Sjømathandel og spiseri. Her kan du sitte ute og oppleve det kalde sus fra havets bølger som skyller inn mens du nyter din fiskerett. De har sørget for varmelamper, slik at den kalde vinden ikke tar kosen fra deg.

Ønsker du et billigere alternativ i farta, kan fiskesuppe kjøpes fra en av bodene. Du kan få både stor porsjon i tallerken eller liten porsjon i kopp.

Lerøy – legendarisk bedrift som solgte fersk fisk på torget

Fiskeriindustrien preget folket i Bergen og flere familier var sysselsatt i denne næringen.

En av de legendariske bedriftene som har sitt utspring fra Fisketorget i Bergen, er Lerøy. Fiskerbonden Ole Mikkel Lerøen startet så smått med å selge fisk på fisketorget helt bak til 1800-tallet. Den sprell levende fisken slepte han i kister etter robåten. Turen kunne ta mellom seks til tolv timer, avhengig av værforhold.

Lerøen videreutviklet bedriften etter hvert som tiden gikk. Fiskerbonden, som en gang levde et fattig og sparsommelig liv, ble til slutt gründer av detaljhandelsvirksomhet i byen Bergen by. Han solgte både fersk fisk og levende skalldyr. Etter hvert ble handelen hans eksportvare.

I 1939 etablerte Hallvard Lerøy sr. og Elias Fjeldstad Hallvard Lerøy AS. Selskapet ble en del av datidens moderne fiskeindustri, og store investeringer ble gjort.

Lerøy har helt fram til 90-tallet vært familiedrevet. I 1997 ble selskapet lagt ut på Oslo børs. Er du en av de som vil investere pengene dine i aksjer, kan Lerøy være et godt sted å sette pengene sine.