Selv om det er mulig å leve et helt normalt liv med stomi, kan det av og til oppstå komplikasjoner. Dette inkluderer forstoppelse, som kan være ekstra ubehagelig og smertefullt for stomiopererte.

Både kosthold, mangel på trening, og enkelte typer medisiner kan være årsaker til at du opplever forstoppelse. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre selv for å forebygge problemene.

Forstoppelse hos stomiopererte

Som med alle andre mennesker kan du som stomioperert oppleve magebesvær, som forstoppelse, luft i magen og diaré.

Forstoppelse oppstår vanligvis på grunn av et ubalansert kosthold og for lite trening. Det kan også skyldes en blokkering i tarmsystemet, f.eks. en innsnevring av vevet. Som oftest er det imidlertid kosthold og mangel på trening som er årsaken.

Heldigvis er det flere forhåndsregler du kan ta for å unngå problemer med forstoppelse. Dette inkluderer daglig trening, sunt og variert kosthold, og rikelig med væske.

Kostholdsråd for deg med stomi

Vi er alle forskjellige. Det betyr at noen stomiopererte opplever å kunne spise nesten all slags mat uten at det påvirker stomien negativt. Andre kan oppleve at det er spesielle matvarer som irriterer tarmsystemet og forårsaker luft i magen eller forstoppelse.

hva er bra for deg å spise hvis du har stomi? Generelt er maten som var bra for deg å spise før stomien fortsatt bra for deg etter stomioperasjonen.

De fleste med stomi kan med andre ord spise normalt, så lenge de spiser sunt og variert. Her kan du med fordel følge de offisielle kostholdsrådene, som bl.a. innebærer:

 • Spis frukt og grønnsaker – 600 g om dagen
 • Spis fisk og fiskepålegg flere ganger i uken
 • Spis karbohydrater som poteter, ris, pasta og grovt brød hver dag
 • Spis mindre sukker – spesielt fra brus, søtsaker og kaker
 • Spis mindre fett – spesielt fra meieriprodukter og kjøtt
 • Spis variert, planterikt og ikke for mye
 • Slukk tørsten i vann

Mange med forstoppelse har også godt av å spise fiken eller svisker som er kjent for å ha en god effekt på avføringen.

Det kan også være lurt å være ekstra oppmerksom på matvarer som er kjent for å være vanskelig å fordøye. Disse inkluderer:

 • Selleri
 • Asparges
 • Druer med steiner
 • Rabarbra
 • Tomatskall
 • Kokosnøtt
 • Nøtter
 • Sjampinjong

Hvis disse fruktene og grønnsakene er en del av kostholdet ditt, bør de tygges grundig.

Samtidig er det imidlertid viktig å understreke at du ikke skal være redd for å prøve nye retter, akkurat som det i de aller fleste tilfeller heller ikke er nødvendig med et spesielt og restriktivt kosthold. Det er likevel greit å være klar over hvordan de forskjellige matvarene påvirker fordøyelsen din og ditt generelle velvære.

Her kan det være lurt å føre en «matdagbok» som kan hjelpe deg med å identifisere mønstre og årsaker dersom du jevnlig opplever problemer med forstoppelse eller andre tarmrelaterte symptomer. På den måten kan du eksperimentere med forskjellige typer matvarer for å finne den dietten som passer best for deg.

Hvis verken kostholdsendringer, rikelig med væske og trening er nok til å lindre forstoppelse, kan du også prøve avføringsmidler fra apoteket. Utover det bør du kontakte lege eller stomisykepleier dersom plagene vedvarer.

Få gratis støtte og råd med Coloplast Assistanse

I tillegg til kosthold kan stomiopererte ha mange tanker og problemstillinger som fyller hverdagen deres. Det kan derfor være greit å ha noen å søke råd og støtte hos. Coloplast Assistanse tilbyr nettopp det. Det er et servicetilbud til stomiopererte, hvor du kan få inspirasjon, veiledning og støtte til din hverdag – akkurat når du trenger det.

Når du melder deg inn i Coloplast Assistanse får du tilgang til personlig rådgivning på tvers av e-post, nett og telefon. De kompetente sykepleierne har mye erfaring med veiledning og støtte til stomiopererte, og de kan hjelpe med alt fra å svare på praktiske spørsmål til veiledning i produktvalg. Du har også muligheten til å bestille gratis vareprøver slik at du kan finne stomiutstyret som passer deg og din stomi best.