Mens millioner av mennesker sliter med å sette mat på bordet hver dag, blir enorme mengder mat kastet ut på daglig basis (sjekk vår artikkel om «Best Før eller «siste forbruksdag»). Faktisk er det anslått at 30–40 % av hele matforsyningen vår går til spille.
Mens helt god mat blir kastet ut under hvert trinn i forsyningskjeden – fra gårder og produksjonsanlegg til butikker og restauranter – skjer den største delen av matsvinnet i Norge på forbrukernivå.
Selv om det kan være nedslående å se på det store volumet av matsvinn som oppstår, er det styrkende å vite at hver enkelt av oss kan gjøre en forskjell med mengden mat som går til spille i våre egne hjem. Hvis vi alle gjør små justeringer av våre matinnkjøps-, lagrings- og forbruksvaner, kan det til sammen ha en enorm innvirkning. Når det er sagt, la oss utforske noen enkle måter å hjelpe deg med å holde maten ferskere lenger.
Det er dog viktig å finne et godt kjøleskap, noe en side som ReviewsBird kan hjelpe deg med. De har også en guide om kjøleskap som kan vise seg å være hjelpsom!
Sørg for å kjøle ned matvarer som krever en kald temperatur.
En enkel måte å holde maten ferskere på er å sørge for at du oppbevarer varer som må oppbevares kaldt så snart som mulig. Når maten oppbevares ved riktig temperatur, bremser det veksten av bakterier – noe som bidrar til å holde maten ferskere lenger og reduserer risikoen for matforgiftning.
Mattilsynet anbefaler å sette kjøtt, sjømat, egg, melk, råvarer og andre lett bedervelige matvarer i kjøleskapet eller fryseren innen to timer etter kjøpet, eller innen én time hvis temperaturen ute er over 90 grader.
Unngå å vaske produktene dine før du lagrer den.
Nesten halvparten av all produksjon i Norge går til spille. En enkel måte du kan øke tiden frukten og grønnsakene dine holder seg ferske på, er å vente med å vaske produktene dine til du er klar til å spise den, siden for mye fuktighet vil ødelegge dem raskere.
Oppbevar kjøtt, fjærfe og fisk på det kaldeste stedet i kjøleskapet.
Animalske produkter, som kjøtt og fisk, ødelegger ofte raskest. Faktisk er det ofte anbefalt å bare oppbevare fersk fisk i opptil to dager i kjøleskapet før du tilbereder den.
For å forhindre at kjøttproduktene dine blir ødelagt før du får en sjanse til å bruke dem, oppbevar disse varene bak i kjøleskapet. Det er også en god idé å oppbevare disse matvarene på den nederste hyllen i kjøleskapet for å redusere risikoen for krysskontaminering.
Unngå å oppbevare melk i kjøleskapsdøren.
For å forlenge melkens holdbarhet, sørg for å unngå å ha den i kjøleskapsdøren der temperaturen er varmest og har en tendens til å svinge mest. Oppbevar heller melk i bak- og bunndelen av kjøleskapet, der temperaturene vanligvis er de kaldeste.
Se apper for mattrygghet for raske råd.
Det er flere apper der ute som tilbyr matsikkerhetsanbefalinger og tips om de beste måtene å lagre matvarene dine på. For å få raske, pålitelige svar på spørsmålene dine om matsikkerhet, last ned apper godkjent av Mattilsynet
Inspiser bær før du oppbevarer dem.
Forleng friskheten til jordbærene, blåbærene, bringebærene og alle andre bær du spiser ved å inspisere dem for ødelagt eller knust frukt før du avkjøler dem. Oppbevar deretter frukten uvasket i beholdere eller plastposer, og vask forsiktig rett før du spiser.
Oppbevar poteter på et kjølig, tørt sted vekk fra lys.
Har du noen gang kjøpt en pose poteter bare for at de skal begynne å se funky ut like etterpå? Sjansen er stor for at du oppbevarer potetene dine i et område med sterkt lys, noe som får dem til å grønnes raskere. Forhindre dette ved å oppbevare spudsene dine på et kjølig, mørkt sted. Ved riktig oppbevaring bør poteter vare i fire til seks måneder.
Overfør vintersquashene til et kjølig, tørt sted etter å ha «herdet» dem.
Hvis du har hatt en spaghetti squash stående på kjøkkenbenken i noen uker, ikke vær så rask med å kaste den! Mange vintersquasher lagres faktisk godt etter herdefasen — noe som betyr at du ganske enkelt oppbevarer squashen i romtemperatur (rundt 70 grader) i 10-20 dager. Etter denne perioden, flytt squashen til et kjølig, tørt sted, for eksempel kjelleren eller garasjen, for langtidslagring. Mange vintergrønnsaker vil holde seg friske i måneder som dette.
Visste du at nordmenn kaster ut mer enn 1250 kalorier om dagen per person? Sjekk ut flere overraskende fakta om matsvinn her.
En av grunnene til at så mye mat går til spille hos forbrukerne er forvirring rundt datomerking. Finn ut mer om hvorfor du bare bør bruke utløpsdatoer som retningslinjer, ikke harde og raske regler. Hvis du vil sjekke ut flere tips om hvordan du holder maten ferskere og for bedre å forstå hva matetiketterminologi egentlig betyr.