Hvitløk har blitt brukt som medisin i tusenvis av år, og den lille løken er faktisk en av de aller eldste medisinplantene vi kjenner. Derfor blir den også hyppig brukt i helsekost. Men du har bare godt av å bruke fersk hvitløk i den daglige kosten din.

En hvitløk består av flere løker, også kalt hvitløksfedd. Hvert fedd er pakket inn i et skall, som du enklest får av ved å presse en kniv flatt mot feddet til du hører det knaker litt. Hvitløk kan piffe opp enhver matrett, så lenge den brukes med måte.

Hvitløk beskytter mot en rekke sykdommer

Det er forsket mye på hvitløk opp gjennom tiden, og nyere forskning viser at hvitløk virker blodfortynnende og bidrar til å senke kolesterolnivået i blodet. I tillegg mener flere forskere at den magiske løken beskytter mot hjerte- og karsykdommer, og at den også med fordel kan brukes til å forebygge kreft. Hvitløk beskytter også kroppen mot  sopp-, bakterie- og virusinfeksjoner.

Det sies også at hvitløk styrker immunforsvaret og i noen tilfeller kan brukes som antibiotika.

Regelmessig inntak av hvitløk er best

For å få full glede av hvitløkens helsebringende egenskaper, bør du spise minst to fedd hver dag. Det er særlig allicin, som er en eterisk olje, som er det helsebringende stoffet i hvitløk, men den inneholder også både B- og C-vitaminer, i tillegg til viktige mineraler som for eksempel jern, kalsium og magnesium.

Opprinnelig fra Sentral-Asia

Hvitløken har vært kjent for mennesker i flere tusen år, og det sies blant annet at arbeiderne som bygde pyramidene i det gamle Egypt ble gitt hvitløk slik at de skulle holde seg friske. Her snakker vi altså 2600 år f.Kr.

Men selve urteplanten kommer opprinnelig fra Sentral-Asia. I dag dyrkes den i de fleste land rundt omkring i verden.

Slik dyrker du din egen hvitløk

Det er mye enklere å dyrke sin egen hvitløk enn du kanskje skulle tro. Feddene skal helst settes i jorden sent på høsten, rett før frosten kommer. Men du kan også dyrke hvitløk innendørs om vinteren. De feddene du setter i jorden i oktober ellelr november, blir ferdige utvokste hvitløker neste sommer, kanskje så sent som i august. Men det betyr ikke at du ikke kan smake på dem før den tid. Små hvitløksfedd på våren eller forsommeren er minst like gode som de som er helt ferdige. Noen mener også de er enda bedre.

Det første du bør gjøre hvis du skal dyrke din egen hvitløk, er å gå til anskaffelse av sertifiserte hvitløksfedd. Det høres kanskje omfattende ut, men det er det ikke. Du får sertifiserte settehvitløker hos de aller fleste hagesentre om høsten. Grunnen til at du bør kjøpe sertifiserte hvitløksfedd, er at du på den måten unngår hvitløksfedd som kan gjøre jorden dårlig.

God jord er alfa og omega

Selv om du egentlig kan dyrke hvitløk i de fleste typer jord, bør du sørge for at jorden ikke er for tett og tung. Den bør dessuten være veldrenert og rik på muld. det er viktig at du grunngjødsler jorden godt med for eksempel bokashi. Du bør også grave ned noen marker for å få en god struktur på jorden. Vær heller ikke redd for å fylle på med hageavfall.

Det er de store hvitløksfeddene du skal sette i jorden. De små kan du dyrke hvitløksskudd av innendørs om vinteren.

Slik setter du feddene i jorden

Hvitløksfedd skal settes med toppen opp, godt under jorden. Avstanden mellom feddene bør være minimum 5 centimeter, mens det bør være minimum 10 centimeter mellom radene. Husk å dekke til godt med jord, og gjerne et lag med høstløv på toppen. Ikke grav for dype renner, da spirene kan få problemer med å vokse med for mye jord over.

Slik dyrker du hvitløksskudd

De minste feddene er ypperlige til å dyrke hvitløksskudd av. Det kan du gjøre hjemme i vinduskarmen. Du kan sette de små feddene mye tettere enn de store feddene. Bruk for eksempel en vid potte, som du fyller tre fjerdedeler opp. Stikk de små feddene ned i jorda, gjerne tett, og fyll på med litt jord og vann.

Når hvitløksskuddene har vokst opptil 10 centimeter over jorden, kan du klippe de av og bruke de til smakstilsetninger i alle tenkelige retter. Hvitløksskudd opphakket smaker helt fortreffelig i alt fra pastaretter og salater, til oster og for eksempel hardkokt egg.

Vi håper du med dette kommer til å dyrke din egen hvitløk. Tro oss, du kommer ikke til å angre. Hvitløk piffer opp hverdagen på samme måte som å vinne på nettcasino eller bli forelsket på nytt.