Da pizzaen kom fra Italia til Norge på 60-tallet, ble den forholdsvis raskt en soleklar helgefavoritt for mange nordmenn. Alle liker pizza, og det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha på pizzaen din.
Her i Norge selger til og med frossenpizza meget bra, noe som du aldri i verden kunne ha prakket på en italiener. Grandiosa fra Stabburet selger frossenpizza for mange millioner kroner hvert år. En annen populær frossenpizza er pizzaene til Dr. Oetker. Men heldigvis er det også ganske vanlig for nordmenn å lage pizzaen selv. I de fleste matbutikker finner du ferdige pizzabunner klar til bruk, men det er heller ingen hokus pokus å lage den selv fra bunnen av.
Pizzabunnen skal være tynn
Hemmeligheten bak en perfekt italiensk pizzabunn ligger egentlig i melet. For å få en perfekt og tynn pizzabunn nytter det ikke med vanlig siktet hvetemel, det er tipo-0 mel som gjelder. Dette finner du også i de fleste dagligvarebutikker i dag, som oftest kalt pizzamel.
I tillegg til tipo-0 mel trenger du litt salt, vann, gjær og olivenolje, og da helst kaldpresset extra virgin olivenolje. Det første du gjør er å blande mel, salt og tørrgjær, hvis det er det du foretrekker å bruke. Et godt tips er å bruke omtrent 1/4 del av en pose tørrgjær. Det holder i massevis. Til én pizzabunn trenger du omtrent 5 dl mel, 2,5 dl lunkent vann og en god klunk olivenolje. Bland deigen godt og la den heve så lenge som mulig. Skal du for eksempel lage pizza på lørdag, er det lurt å begynne med deigen på formiddagen, slik at den kan heve i flere timer. Du kan også lage deigen ferdig dagen i forveien og oppbevare den i kjøleskapet.
Når deigen er ferdig hevet, har den vokst til omtrent dobbel størrelse. Ta deigen ut av bollen og kna den godt sammen med litt mel.Strø mel på kjøkkenbenken og bruk en kjevle til å kjevle deigen så tynn som mulig. Det kan også lønne seg å pensle litt olivenolje på pizzabunnen før du legger på toppingen.
Rød eller hvit pizzasaus?
Om du velger en rød eller hvit pizzasaus er smak og behag. Den klassiske pizzasausen er en tomatsaus, gjerne tilsatt hvitløk og for eksempel basilikum. Men stadig flere oppdager også den hvite pizzasausen, som består av Crème Fraîche og hvitløk. Bruk gjerne opptil 5 fedd hvitløk i en hvit pizzasaus.
Rekkefølgen på toppingen
Det første du gjør etter at deigen er ferdig kjevlet er å dekke pizzabunnen med pizzasaus. Den neste ingrediensen er ost. Her er det også smak og behag som gjelder. Du kan bruke vanlig norsk revet hvitost, eller mozzarella, cheddar eller til og med blåmuggost. Deretter legger du på det du ønsker, om det er skinke,kjøttdeig, pepperoni, chorizo eller sopp, paprika og for eksempel løk og chilli.
Pizzaen bør stekes på så sterk varme som mulig. I en vedfyrt pizzaovn er det ofte rundt 300 grader, og pizzaen blir da ferdig på 2-3 minutter. I en vanlig stekeovn bør du i alle fall ikke gå under 225 grader. Det vil da ta 15-17 minutter å steke en pizza. Husk at hvis du liker parmaskinke på pizzaen, så legges denne på etter at pizzaen er ferdigstekt, Det samme gjelder ruccolasalat.
Prøv en potetpizza med hvit pizzasaus
Er du lei av å lage den samme pizzaen hver gang, kan vi anbefale en potetpizza med hvit pizzasaus, bestående av Crème Fraîche og 5 fedd presset hvitløk. Bruk en ostehøvel og skjær opp 2-3 store poteter i tynne skiver. Legg dem i kaldt vann i minimum et par timer for å få ut stivelsen av potetene.
Når du har kjevlet ut en perfekt italiensk pizzabunn, dekker du bunnen med den hvite pizzasausen. Legg så på de tynne potetskivene. Deretter legger du på skivet rødløk og hakket chilli. Bruk gjerne 2 stk. chilli, det blir ikke så sterkt som du kanskje tror. I alle fall ikke hvis du kjøper chilli på dagligvarebutikken. Deretter legger du på en blanding av blåmuggost og mozzarella, for så å toppe det hele med fersk rosmarin eller timian. Denne pizzaen kan fort bli en favoritt blant de voksne i familien. Har du barn, bør du derfor lage to pizzaer. Én med hvit pizzasaus, og én med rød pizzasaus.
Pizza passer til alle anledninger
En god hjemmelaget italiensk pizza kan være et gourmetmåltid i seg selv, men pizza passer også som hverdagsmat, eller for eksempel når du ser en god film, en fotballkamp, eller streamer en serie du ikke har sett. Visste du forresten at du med VPN kan streame lovlig på tvers av landegrenser? Her finner du den beste oversikten over VPN i Norge.