Vi nordmenn har i løpet av de siste tiårene gått fra å bare bruke chilipulver til å bruke mer og mer fersk chilli på kjøkkenet. På samme måte som vi gjorde med hvitløken da den fant veien til norske ganer.

Det var da innvandrerne for alvor begynte å komme til Norge på 70-tallet at chili ble mer og mer etterspurt i butikkene, da gjerne av innvandrere fra Pakistan og India, hvor chili har blitt brukt i maten i flere hundre år.

Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika

Arkeologiske utgravinger i Sør-Amerika viser at chili har blitt spist av mennesker så tidlig som helt tilbake i år 6500 f.Kr. Men det var først på 1500-tallet at den eksotiske og sterke frukten fant veien til Europa, da Columbus hadde med seg chiliplanter hjem. Senere ble chili raskt spredt til Asia og Afrika. Det var i 1492 at Columbus satte seil for å finne sjøveien til india, men i stedet havnet i Amerika, at han kom over det han omtalte som deres pepper.

Så vidt vi vet finnes det rundt 200 forskjellige chilisorter som er vanlige å bruke i matlaging rundt om i verden, men det finnes også flere tusen underarter av chilipepper.

Chili brukes også som medisin

Det er stoffet capsaicin som er det sterke i chili, det som gjør at det brenner på tunga og i halsen. I dag brukes capsaicin som smertestillende middel i behandlingen av for eksempel leddgikt og hodepine.

Forskning viser at den sterke paprikaplanten chili kan bidra til å øke forbrenningen og nøytralisere bakterier i kroppen. Noen forskere mener også at et jevnlig inntak av chili kan bedre blodsirkulasjonen, og dermed forhindre blodpropp.

I tillegg inneholder chili store mengder B- og C-vitaminer

Slik lager du chili con carne

Chili con carne er kanskje det flest nordmenn forbinder med chili i mat. Den varme gryteretten, som opprinnelig er fra Texas, har blitt laget på norske kjøkken i mange år. Du kan trygt servere chili con carne hvis du får middagsgjester på besøk, da det er en rett de aller fleste liker. Hvor sterk du lager den, avhenger selvfølgelig av hvor mye og hvilken type chili du bruker.

Chili con carne betyr chili med kjøtt på spansk. Men selv om mange tror at retten kommer fra Mexico, så stammer den altså fra Texas i USA.

Når du skal lage chili con carne begynner du med å steke kjøttdeig, eller karbonadedeig hvis du vil ha mindre fett. Stek kjøttdeigen sammen med løk, hakket hvitløk og selvfølgelig ønsket mengde chili. Deretter heller du over hermetiske tomater og lar det stå å surre i noen minutter. Bland inn chilibønner, grønn og rød paprika i biter, litt chilipulver, en halv teskje malt spisskummen og smak til med salt til slutt.

Retten kan med fordel serveres med en frisk salat og varme baguetter eller loff. Bon appétit!

Styrken på chili måles på Scoville-skalaen

Den vanlige røde chilien som du finner i de aller fleste matvarebutikker her hjemme, er en middels sterk chili som måler rundt 5000 scovillegrader på Scoville-skalaen. Nederst på skalaen finner du vanlig paprika som måler 0 scovillegrader.

Sterkere chilier, som for eksempel Jalapeño, kan komme opp i 10 000 på den samme skalaen, mens Thai chili, også kalt Rawit, har en styrke på mellom 100 000 og 150 000 scovillegrader.

Enda sterkere chili

Vil du virkelig ha sterk chili, kan du prøve rød Habañero, men prøv med måte. Denne chilien kan ha en styrke på helt opp til 350 000 scovillegrader.Helt øverst på Scoville-skalaen finner du chilien Carolina Reaper med en styrke på hele 1 569 300 scovillegrader. Den er imidlertid så sterk at det kan bli en skikkelig ubehagelig opplevelse.

Chili er best når det er et hint av smaken i maten. Du bør derfor aldri overdrive bruken av chili når du skal servere gjester.

Har du spist for sterk chili, får du lyst til å dempe svien på tunga med å drikke vann. Dette hjelper imidlertid ikke, du bør heller velge melk eller yoghurt som virker mye bedre.

Prøv også syltet chili som du får kjøpt i innvandrerbutikker, men vær oppmerksom på at noen av dem kan være veldig sterke, mens andre kan være milde som paprika. Når du først skal prøve noe nytt, hvorfor ikke sjekke ut muligheten for å spille casino i norge, og det helt lovlig.