De fleste vet hvor godt nybakte boller smaker, men har du noen gang spist det og tenkt at det er noe som mangler? Når man baker boller, så spiller de små detaljene en viktig rolle. De er faktisk mye viktigere enn det du tror.

Deigen må eltes godt

Når alle ingrediensene har kommet i bollen og du har rørt dem sammen til en deig, så skal deigen eltes. Og den må eltes godt, for at det skal ha noen effekt på hvor godt bollene smaker til slutt. God elting vil som regel si 10 minutter – enten for hånd eller med maskin.

Ikke vær utålmodig – la deigen heve i fred og ro

Etter at deigen er ferdig eltet, så er det viktig at deigen får heve i fred og ro. Imens kan du finne noe annet å gjøre. 

Hvis man har skikkelig lyst på boller, så er det fort gjort å bli litt revet med og avslutte hevingen for tidlig. Men dette er noe du bør til enhver pris bør unngå. I hvert fall hvis du vil ha skikkelig velsmakende boller!

Etter at bolledeigen er ferdig hevet (etter 20-30 minutter), så vil deigen være dobbelt så stor som den var da du satt den til heving. Deretter skal bolledeigen deles opp i emner som så rulles til boller. Deretter skal bollene etterheve i nye 30 minutter før de skal inn i ovnen.

Når du har kommet til denne delen av prosessen, må du følge litt nøyere med. Det er viktig at bollene ikke etterhever for lenge, for da vil etterhevingen få motsatt effekt. Hensikten er at bollene skal bli luftige, men for mye av gode fører til at bollene blir kompakte i stedet.

Ta dem ut av ovnen på riktig tidspunkt

Etter at bollene er ferdig med å etterheve, så skal de inn i ovnen. Boller skal stekes i ovnen på 220 grader, og de skal stå i ovnen i ca. 8-12 minutter. Her er det også viktig å følge nøye med, for å sørge for at bollene ikke blir for godt stekt eller brent.

Men hvorfor er det egentlig viktig at bollene tas ut av ovnen på riktig tidspunkt? Det er på grunn av at bolledeigen inneholder sukker, og det gir en god og karamellisert skorpe. Men det gjør det også enklere for bollene å bli brent, og det vil vi naturligvis helst unngå!