[et_pb_section fb_built=»1″ _builder_version=»3.0.47″][et_pb_row _builder_version=»3.0.47″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat»][et_pb_column type=»4_4″ _builder_version=»3.0.93″ parallax=»off» parallax_method=»on»][et_pb_text _builder_version=»3.0.93″]

Ostekake er en kjent og kjær kake og dessert i hele verden. Mange tror at ostekaken har sin opprinnelse i New York, men den stammer mye lenger tilbake fra enn som så. Man må over 4000 år tilbake i tid for å lete etter dens opprinnelse.

Stammer den første ostekaken fra øya Samos?

Den første ostekaken kan muligens ha blitt laget på den greske øya Samos. Antroplologer har i utgravinger funnet osteformer som kan dateres helt tilbake til ca år 2000 før Kristus. Ost og osteprodukter har mest sannsynlig eksistert i flere tusen år også før dette. Men når vi går så langt tilbake i historien var enda ikke skriftspråket oppfunnet, så det vil være vanskelig å finne helt sikkert  ut av dette. I Hellas ble ostekaken sett på som en god kilde til energi, og det finnes faktisk bevis for at det ble servert ostekake til deltakerne ved den første olympiaden i år 776 før Kristus. Det er også kjent at ostekake ble servert som bryllupskake i enkelte greske bryllup på den tiden. En ostekake på den tiden ble laget ved at man blandet enkle ingredienser som honning, mel og ost og formet til en kake. Noe som står i sterk kontrast til de mer kompliserte oppskriftene på ostekake som er tilgjengelige i dag.

Den første oppskriften på ostekake

Forfatteren Athenaeus har blitt kjent for å skrive den første oppskriften på ostekake i år 230. På dette tidspunktet hadde grekerne allerede servert ostekake i over 2000 år, men dette er den eldste kjente oppskriften. Den var ganske enkel og bestod i å kna osten til en glatt deig for så og blande den med honning og siktet hvetemel i en messinggryte. Dernest skulle den varmes opp før den ble nedkjølt og kunne serveres.

Da Romerne erobret Hellas videreutviklet de også ostekaken videre og inkluderte egg i oppskriften. Blandingen ble stekt under varm murstein, og den ble da også servert varm. Romerne fyllte av og til også ostemassen i en deig før de stekte den. Romerne serverte ofte sin versjon av ostekaken ved spesielle anledninger.

Etter hvert som Romerne utvidet sitt imperium ble også ostekaken kjent for flere og flere Europeere. I Storbritannia og Øst Europa begynte man å eksperimentere med oppskriften på ostekake for å sette sitt eget unike preg på den. Også i de fleste andre land tilsatte man sine egne ingredienser som var naturlige for regionen og formet den på sin egen måte. I 1545 ble den første kokeboken utgitt, og der ble ostekaken beskrevet som et melbasert søtt bakverk. Også Henry 8’s kokk skal ha vært med på å påvirke oppskriften på ostekake. Han skal angivelig ha kuttet opp ost i helt små biter som han bløtla i melk i tre timer. Dernest lot han ostebitene renne av seg før han tilsatte egg, sukker og smør.

Les også: Sjokoladekake har en litt spesiell historie.

Ostekaken tar form slik vim kjenner den

Men det var ikke før på 1700-tallet at ostekaken begynte å ta en form som ligner på den som vi spiser i dag. Og rundt denne tiden begynte vi i Europa oftere å bruke piskede egg i brød og kaker for å gjøre dem luftige og saftige. På denne måten fikk også ostekaken en søtere og bedre smak som gjorde at den passet bra som dessert. Og når Europeerne emigrerte til USA tok enkelte også med seg ostekake oppskriftene sine.

Det var Amerikanerne som begynte å bake ostekakene med kremost som tilsetning. Dette skjedde etter at en bonde på slutten av 1800-tallet ved en feiltakelse lagde den første kremosten når han prøvde å lage en etterligning av den Franske osten Neufchatel.

Ostekake lages på litt forskjellige måter rundt om i verden. I USA har de sin kjente New York Style Cheesecake, Italienerne bruker ricottaost og grekerne bruker feta eller mizithra. Tyskerne foretrekker cottage cheese og japanerne bruker en kombinasjon av eggehviter og maismel. Det finnes også mer spesielle ostekaker som inneholder blåmuggost, sjømat, chili og enda til tofu. Men uavhengig av alle variasjonene går selvfølgelig hovedingrediensen, ost, igjen i alle oppskrifter.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]