Alle som har smakt focaccia før, vet hva alt oppstyret er om. Det er et helt fantastisk brød som smaker utrolig godt til nærmest alle retter. Det er en klassiker om sommeren, og stammer fra steder rundt Middelhavet. De fleste tenker nok på gresk mat når du skal spise focaccia, og det er ikke rart. Man regner med at det luftige brødet stammer fra det gamle Hellas eller den nordlige delen av sentral-Italia, før det Romerriket ble dannet.

Focaccia er kjent for sin luftige og myke kjerne, omringet av en sprø skorpe. Det er den generøse mengden med olivenolje som er grunnen til den deilige smaken og teksturen. For mange er focaccia synonym med middager om sommeren, og om du undersøker noen kjendis nyheter vil du nok merke at det er mange kjente kokker som elsker det deilige brødet.

Ildbrødet fra Middelhavet

Navnet focaccia stammer fra den romerske «panis focacius», som betyr «ildbrød». Navnet oppstod da det ofte ble bakt i kull i romertiden. På den tiden ble brødet laget med grovt mel, olivenolje, vann, en veldig liten mengde gjær og salt. Det ble som oftest brukt for å dyppe i salte supper, fremfor å spise det alene. Suppene ble laget av vann, eddik og olivenolje, som ligner på det man får servert sammen med brød på italienske restauranter i dag.

Focacciaens popularitet spredde seg raskt over Europa da romerne utvidet imperiet sitt til Frankrike og Spania. Da ble det sett på som et fattigmannsmåltid, og ikke noe luksuriøst eller særlig smakfullt, men snarere mat for de fattige bøndene. Det ble etter hvert utviklet nye versjoner av focaccia i de andre landene. I Spania fikk de pan de hogaza og i regionene Burgund, Provence og Languedoc kalte de brødet fugasse.

Oppskrift på focaccia

Nå er focaccia noe vi alle elsker, og som går godt til alt fra grillmat og supper til tapas og forretter. Det eneste du trenger er gjær, vann, sukker, mel, salt og olivenolje. Du starter med å røre gjæren ut i vannet, og tilsetter deretter de andre ingrediensene. Elt deigen til den blir smidig, la den heve og stek den med en god mengde olivenolje på toppen.

En gresk-inspirert aften

Når man snakker om tema til middagsselskap, så er gresk en klassiker. Det er ikke bare det greske kjøkken du kan bogne deg i, det finnes også mange kule og sjarmerende måter å dekorere bordet på. Du kan for eksempel starte det hele med en gresk salat til forrett, fylt med agurk, oliven, salat, tomater, olivenolje og ikke minst fetaost. Deretter kan du servere en mengde med ulike retter til hovedrett, for eksempel gyros, Souvlaki grillspyd, tzatziki, moussaka, kalamare, yemista, skordalia osv. Listen er lang! Til dessert kan du servere baklava, lokumades eller bougatsa og søte paier

Pynte bordet med hvit duk, grønne planter, grener fra oliventrær, sitroner og servise med blå detaljer. Sett på litt stemningsfylt gresk musikk, server limonade eller den greske nasjonal-drinken Ouzo, og ha det hyggelig hele kvelden langs den imaginære middelhavskysten.