Det er ikke alle av oss som kan gå ut å spise på restauranter og kafeer hver eneste dag. Mange av oss kan sikkert gjøre det om man ønsker det, men da vil vi fort også oppdage at dette vil svi litt i lommeboken. Å spise ute her til lands kan fort bli en dyr affære, spesielt om man har flere med seg. For en familie på 4 kan det raskt bli 1500-2000 kroner for mat og drikke på en middelmådig restaurant. Man kan selvfølgelig slippe unna med en 500-lapp om man velger å ta med familien for en kebabmeny. Ikke det at det er noe galt med kebab, men det er noe vi helst ikke vil gjøre 3-4 ganger i uka. Har man barn er det viktig å være et forbilde for dem og vise at det er ikke vanlig å spise ute flere ganger i uka. Å spise ute så ofte er ikke økonomisk for husholdningen i det hele tatt, uansett hvor lite tid man har til å lage maten selv hjemme.

En familie på 4 kan bruke fra 10 til 15 tusen kroner på mat hver eneste måned. Da lever man helt greit og har tilgang på både kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, og man kan spise litt variert.
De senere årene har det vært stor fokus på å være sunn, med både trening og mat. Med all fokuset på å være sunn har det kommet økologisk matvarer for å hjelpe oss med dette. Som vi alle vet så er økologisk dyrere enn “vanlige” produkter. Noe som fører til at mange ikke har råd til sunnere produkter og matvarer, men gjerne må ta lån på dagen for å sikre innkjøpet i perioder. Det er en vanlig misforståelse at å spise sunn mat må være dyrt. Det er det ikke. Unngå å bruke hele lønnsslippen på matvarer og prøv disse triksene for å spise sunn mat for mindre i stedet.

Tips for å handle sunt men billig mat

# 1 – Frosne grønnsaker

Ferske grønnsaker kan være dyrt, men frosne grønnsaker kan faktisk gi mer valuta for pengene. Ikke bare er de billigere, men frosne grønnsaker inneholder vitaminer og mineraler som kan sammenlignes med ferske grønnsaker.

# 2 – Havregryn til frokost

Man trenger ikke å spise egg og bacon hver eneste dag til frokost. Når det gjelder å spise sunt på budsjett, er havre et godt valg for en rask frokost eller til og med i baking. Det finnes utallige oppskrifter som man kan benytte havregryn som hovedingrediens. Man har sikkert sett at i butikker finnes det forskjellige typer havregryn som man kan velge mellom. For frokost er lettkokt havregryn et godt valg.

# 3 – Kjøp nøtter i mengder

Nøtter er en annen sunn mat som kan kjøpes for mye mindre hvis du kjøper dem i større mengder. Nøtter er en stor kilde til sunt fett som er bra for hjertet og essensielle vitaminer og mineraler. Kjøp dem hele og forberede dem til det de skal brukes til, enten det er baking eller å spise de som de er. Ved å kjøpe i mengder eller løsvekt sparer man mye mer penger sammenlignet med å kjøpe noen få 100 gram om gangen. Nøtter i løsvekt kan man finne i de fleste utenlandske butikker rundt om i landet.

# 4 – Kjøp bønner

Bønner er en av de beste sunne matvarene å spise for billig penge, proppfulle av proteiner. Både tørkede og hermetiske bønner er ekstremt rimelige. Bønner er rike på jern og er en av de beste kildene til plantebasert protein.

# 5 – Se etter tilbud

Det kan ta litt ekstra arbeid, men hold øye med spesielle salg og kuponger som gir rabatter på sunn mat. Butikker har forskjellige ukentlige spesialiteter, og noen ganger er disse prisene mye lavere enn konkurrentene. Bla gjerne gjennom de utallige ukeskampanje avisene som man mottar i postkassen hver eneste dag. Det er mange tilbud man kommer over. Ja, man må kanskje løpe til flere forskjellige butikker for å få tak i disse. Men er man på budsjett så er det garantert verdt det.

# 6 – Planlegge menyen

Om man bruker litt tid hver eneste uke på å sette opp en ukentlig meny så kan man unngå masse unødvendige turer til butikken, og dermed reduserer man sjansen for eventuelle impulskjøp i tillegg. Ved å planlegge vil man ikke bare spare penger men også tid. Man vet hva man skal kjøpe i butikken. Da er det bare å følge lista slavisk, finn det som står på listen og komme seg ut.

# 7 – Ferske grønnsaker

I alle byer er det utrolig mange utenlandske småbutikker som selger både det ene og det andre. På disse butikkene er det ofte veldig mye grønnsaker og matvarer man ikke finner i vanlige norske butikker. I mange tilfeller er grønnsaker billigere i disse utenlandske butikkene enn på for eksempel Rema 1000 eller Bunnpris. I tillegg kan man også komme over andre frukt og grønnsaker som er uvanlig for Norge, men som er proppfulle av vitaminer.