Lavkarbo middag smaker godt og er et sunt alternativ, til husmannskost med høyt innhold av karbohydrater. Noen klarer ikke tanken på en middag uten poteter, ris eller annet tilbehør med høyt innhold av karbohydrater. Men det kan være en veldig god årsak til nettopp det. Dette er nemlig matvarer som gir deg energi i hverdagen, og hvorfor skal vi egentlig ikke tilføre kroppen energi – det er en tanke som kan være uvant for de aller, aller fleste. Sannheten er den, at vi spiser alt for mye energirik mat, enn vi har behov for, og den energien lagres opp i kroppen som fett. En prosess vi kan spore tilbake til urmennesket, som hadde et ujevnt inntak av energi, på grunn av forhold bare steinaldermennesket kan svare på – men du skjønner tegninga … I våre dager, er energi, i form av mat, noe vi har lett tilgjengelig. Vi kan gå ned på hvilken som helst butikk, kiosk eller restaurant, og gjøre oss mette. Dessverre, har ikke våre kostholdsvaner endret seg i takt med det biologiske utgangspunktet, på bekostning av en fetere befolkning og diverse livsstilssykdommer, som oppstår kjølvannet av de uopplyste middagsvanene vi nordmenn har. Se våre lavkarbo oppskrifter her.

Lavkarbo middag – proteinrikt og sunt

Lavkarbo middag eliminerer matvarer som inneholder glukose. Glukose, også kjent som druesukker, er et grunnleggende karbohydrat, som gjør vi får energi og at kroppen kan fungere. Selv om vi reduserer inntaket av karbohydrater så finnes det håp. Hvis du endrer middagsvanene dine til å inneholde mer proteiner og andre sunne ingredienser, vil de helsemessige effektene vises veldig raskt.  Det tar ikke mer enn ei snau uke før kroppen går over til ketose, som er en naturlig prosess hvor kroppen bruker fettreserver til å tilføre energi til cellene.  En lavkarbo diett fokuserer på et høyere inntak av proteiner og fiber, som hjelper kroppen med de naturlige prosessene, samtidig som den tærer av kroppen fettreserver – det er kjernen i hele filosofien. Middag er det viktigste måltidet vi har. Det er her vi tilfører kroppen den største andelen av nøringsstoffer i løpet av dagen, samtidig som det er et samlingspunkt i hverdagen. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha en sunn middag, hvor det er fokus på hva vi faktisk spiser, i stedet for å forholde oss til kulturelt etablerte sannheter, som ikke tar hensyn til kroppens behov og nødvendigheter. Hvor mage ganger har du ikke hørt, at «tradisjonsmat» er sunt? Virkeligheten kan faktiskvære annerledes og forklarer hvorfor fedme er blitt et helseproblem i global skala! Les også: Stek bacon i ovnen.

Lavkarbo er sunt for kroppen din

Det er ingen tvil, om at en lavkarbo diett har stor helseeffekt, i hvert fall i et kort perspektiv. Siden middagen er så viktig, i vår hverdag, så er det minst like viktig hva vi faktisk dytter inn i kroppen vår under dagen energimessige høydepunkt. Effektene av en lavkarbo diett er forsket på, og resultatene viser, at du kan forvente:

  • Raskere vektreduksjon. Holder nivåene av glukose lave eller nesten tomme.
  • Forbedret kognitive ferdigheter. Sunt fett er veldig viktig for hjernens funksjoner og hormonregulering.
  • Redusert risiko for metabolske syndromer og hjertesykdom. Mindre fett reduserer risikoen for livsstilssykdommer.
  • Lavere risiko for type-2 diabetes, fordi insulinnivået senkes og sukkerinntak reduseres.
  • Redusert sjanse for kreft, på grunn av mindre fabrikkprodusert mat.
  • Mindre sultfornemmelse, som gjør du kan unngå overspisning.
  • En bedre fordøyelse, siden mat med redusert forekomst av karbohydrater er lettere å forbrenne.

De helsemessige fordelene er mange, og godt utstudert, så hvis du fremdeles er i tvil kan du heller prøve deg på en lavkarbo middag i en periode og se med egne øyne hvilke fordeler det gir deg. Fløtegratinert sellerirot er perfekt til middag.

Forskjellen på lavkarbo og paleodiett

En lavkarbo diett og paleodiett, fokuserer begge på mindre inntak av karbohydrater, så det er ikke alltid like lett å se forskjellen. Den største forskjellen er, at paleodiett fokuserer veldig på steinalderskost, mens lavkarbo fokuserer på et mindre inntak av karbohydrater, så det siste alternativet gir mere handlerom i form av ingredienser og matvaregrupper. Det er faktisk mange likheter i helseeffekter her, og filosofiene overlapper hverandre på mange måter. Kjerne-forskjellen, er at en paleodiett lar deg spise kun mat som er ikke har gått gjennom en prosess, mens lavkarbo ikke bryr seg så mye om selve prosessen, men heller innholdet.

Hvordan sette i gang med lavkarbo middag

For å komme i gang med en lavkarbo middag, er det greit med inspirasjon. Du fonner mange oppskrifter her på Folkets Matblogg, noe som er en fin begynnelse. Her kan du få inspirasjon til alle måltider i løpet av dagen, enten det er lavkarbo brød, lavkarbo knekkebrød, eller lavkarbo middag. En overgang fra tradisjonell mat, med høyt innhold av karbohydrater, til lavkarbo middag, kan være voldsom for mange. Det er viktig du forstår, at det er mange alternativer til de aller fleste ingredienser. For mange handler det kun om matvaner. Det er en del nye smaker du skal forholde det til, men samtidig er størstedelen av ingredienser noe du garantert har vært borti før. Overgangen er Ikke så alt for stor – men kroppen din vil garanter merke forskjell!

Oppskrifter på lavkarbo middag

Oppskrifter på lavkarbo middag finner du her på Folkets Matblogg. Vi har samlet inn nok av inspirasjon så du kommer i gang med dietten din: Siden middagen er et av de viktigste måltider vi har i løpet av dagen, er det like viktig med en balansert kost, hvor du får tilført kroppen alle de næringsstoffene den trenger. Bruk gjerne oppskriftene som inspirasjon og eksperimenter med andre krydderier, smaker og ingredienser. Halve moroa med en lavkarbo diett er de nye opplevelsene. Mange har lavkarbo som en livsstil, og ikke en forbigående greie, så det er nok av inspirasjon å hente. Lavkarbo middag er et fullverdig alternativ til de mest alminnelige middagsoppskriftene. Med en balansert kost, hvor fokuset på din egen kropp er i sentrum, kan du la kostholdsvanene dine imøtegå kroppens behov. Med en sunnere livsstil, hvor du selv har kontrollen, blir det mye mer morsomt å lage mat og – ikke minst – gå på vektskåla!